Een carrière met toneelspelen, dat was even slikken

Mijn oudste dochter heeft lange tijd moeite gehad met het zoeken naar de beste mogelijkheden voor haar carrière. Ze heeft verschillende opleidingen gevolgd maar geen enkele opleiding afgemaakt. Niet omdat ze dom is of omdat ze niet wil, het was eerder zo dat geen van de opleidingen haar interesse echt kon vangen. Het resultaat was dat ze op een gegeven moment thuiszat en in een dip terechtkwam. Ze zette haar favoriete serie aan en sprong ineens op. Ik wil toneelspelen! Zoiets riep ze terwijl ze naar me toe kwam rennen. Dat was even slikken. Toneelspelen en een succesvolle carrière heb ik nog nooit samen zien gaan. Acteurs ook niet trouwens, want om het nou echt te kunnen maken in het filmwereldje moet je van goeden huize komen. We hebben het er een tijdje over gehad en uiteindelijk heb ik toegestemd met haar keuze. Ze wilde toneelspelen leren door direct te kiezen voor een sterke vooropleiding zodat de kans groter zou zijn dat zij aangenomen zou worden op de Theaterschool. We besloten te kiezen voor Toneelhuis Amsterdam (toneelhuisamsterdam.nl) omdat er veel mensen goede ervaringen hebben met deze mensen. En op dit moment kunnen wij ons aansluiten in die lijst. Marike heeft nog nooit zoveel plezier gehad in het volgen van een opleiding.   

Een opleiding en dan toneelspelen

We zagen al snel dat er veel andere jongeren waren die net als Marike ergens de zin verloren waren om een andere opleiding te volgen. Mensen die net als Marike helemaal los konden gaan bij het toneelspelen omdat zij daar veel meer in kwijt konden. Omdat toneelspelen veel meer bij hun past, omdat het creatiever is en omdat zij met hun werk mensen willen confronteren. Het gevolg is dat de mensen tijdens het toneelspelen echt verder kunnen komen en hun hart en ziel kunnen laten gaan. Geweldig om te zien, zeker nu Marike intussen aangenomen is op de Theaterschool en verder kan met een loopbaan binnen het toneelspelen. Overigens weten we nog niet of het bij toneelspelen blijft of dat zij toch actrice wil worden op de langere termijn. Aanvankelijk had ik het idee dat het lastig zou zijn om iets te kunnen doen als actrice, maar wanneer ik zie welke contacten Marike al gelegd heeft en welke mogelijkheden zij heeft volgens de verschillende docenten, dan heb ik het idee dat zij nog weleens heel ver zou kunnen komen. In ieder geval is het als ouder een hele geruststelling wanneer je dochter in ieder geval een opleiding gevonden heeft die wel echt bij haar past en waar ze wel mee door wil gaan totdat ze de opleiding voltooid heeft.

Het kiezen van een opleiding

Als ik eerlijk ben, heb ik het idee dat de kinderen tegenwoordig te vroeg een keuze moeten maken over wat zij later willen worden en welke opleiding zij dan nu moeten volgen. Het is beter om hier niet te strikt in te zijn. Wanneer er wat meer mogelijkheden opengehouden kunnen worden, hebben de kinderen iets later meer mogelijkheden om alsnog een verandering door te voeren. Voor Marike was dit niet mogelijk. Dat is de reden waarom zij veel opleidingen bekeken heeft voordat zij uiteindelijk uit kwam bij de opleiding die wel bij haar past. De mensen die het idee hebben dat je hier als ouder een enorme rol in speelt, die hebben het verkeerd. Niemand had een actrice in Marike gezien, terwijl zij nu op dit moment een van beste mensen in haar klas is en een rooskleurige toekomst voorspeld krijgt zonder dat iemand dit dacht van tevoren.